Een nieuwe kans voor agrarisch ondernemers

By Kees-Jan de Waal - oktober 12, 2018

Veel boeren en tuinders twijfelen hoe ze verder zullen gaan met hun bedrijf. De druk is groot van de markt en van de vele regels, het bedrijf is misschien niet helemaal meer bij de tijd, ze zijn al een eindje de vijftig gepasseerd en er is geen opvolger. Wat zijn de alternatieven?

Wij merken in de praktijk dat veel ondernemers overwegen om hun bedrijf af te bouwen. Maar vaak weten ze niet goed wat ze dan het beste ermee kunnen doen.  Opties zijn verkopen, verhuren, afbreken of met dezelfde gebouwen het bedrijf op een andere manier voortzetten. Dat laatste kan op diverse manieren. Eén daarvan is het stallen van caravans en campers. Wij adviseren ondernemers om op tijd na te denken over de beste keus en om meerdere alternatieven te bekijken. Je moet niet te snel blind varen op één alternatief. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Het gebeurt regelmatig dat boeren of tuinders eerst het bedrijf afbouwen en pas als het leeg staat goed gaan nadenken over alternatieven. Maar die alternatieven vragen soms tijd van voorbereiding. Bijvoorbeeld het aanvragen van een andere bestemming en van vergunningen kan zo maar een half jaar duren. Schakel ook goede adviseurs in, vooral over de fiscale gevolgen van de keuzen die in beeld zijn.

Positieve energie

Stalling van caravans en campers is één van de opties. Dat heeft een aantal grote voordelen. Het levert een goed en  zeker rendement op en het kost relatief weinig tijd. Daardoor krijg je meer tijd voor andere dingen, zoals een hobby of een baan buitenshuis. Wij nemen bij onze stallinghouders alle rompslomp uit handen, zoals marketing, verkoop, administratie en klantenservice. Daar komt nog bij dat je echt iets anders gaat doen, iets nieuws dat gaat lukken, iets dat positieve energie geeft. Bovendien heb je bij stalling bijna altijd te maken met blije mensen die op vakantie gaan of terug komen.’

Jan en Simone Al: ‘Wij vinden stalling een heel goede invulling’

Het echtpaar Jan en Simone Al uit Zuidoostbeemster (NH) is blij dat zij hebben gekozen voor stalling via Stalling31. Voorheen kweekten zij hortensia’s. Tot de buurman langs kwam met de vraag of ze hun kas wilden verhuren voor stalling. Dat deed de buurman ook, maar hij zat vol. Of het niet iets voor hen was.

Het echtpaar had toen nog geen alternatieven bekeken, maar zij waren er snel van overtuigd dat stalling via Stalling31 een goede keus zou zijn. ‘Deze locatie is heel geschikt´, zegt Jan Al. ´Het is allemaal verhard, in de kas ligt een betonvloer, het is praktisch stofvrij. We vonden het een hele goede invulling. Bovendien zijn we ondernemer. Je pensioen is dan je kwekerij. Dit is een zekere pensioenvoorziening.’
Zij kozen bewust voor Stalling31. Al: ‘Om de administratie en de zorgen kwijt te zijn. Als er wat is, verwijzen we door naar de helpdesk van Stalling31. Dat is makkelijk voor ons.’ De aanvraag van een vergunning duurde nog wel bijna een jaar. Dat viel wel een beetje tegen.
Daarna liep het vlot.

Stalling en hortensia´s

In vijf jaar waren alle 550 plekken verhuurd. Al schakelde bewust niet in één keer helemaal over. In die vijf jaar was er steeds een deel van de kas voor stalling en het andere deel voor de hortensia’s. Elke keer groeide het stukje stalling en kromp het aantal hortensia’s.
De combinatie van overdag de kwekerij en ’s avonds de stalling was soms wel hectisch, blikt hij terug. ‘In één keer stoppen is wel makkelijker.’ Uiteindelijk zette hij op zijn 62e een punt achter de kwekerij die hij op zijn 18e begonnen was.

Minder stress

De Noord-Hollander doet het werk met zijn vrouw en met één man die regelmatig helpt. Bovendien heeft hij een vaste oproepkracht. ‘Als je zulke mensen niet hebt, is dat wel een dingetje’, zegt hij. ‘Je kunt niet zeggen: ‘We gaan twee weken dicht, zeker niet bij zo’n groot aantal huurders als bij ons. Het hele jaar door komen er elke dag mensen. Bij ons is het zeven dagen in de week halen en brengen.’ Voor Al en zijn vrouw is er nu minder drukte en stress dan met de kwekerij. ‘We hebben nu minder om naar om te kijken.’  Zo’n 80 procent van de klanten haalt en brengt de caravan of camper buiten de openingstijden. Met een pasje kunnen ze door de slagboom het erf op en af. Dat zijn de ‘zelf-servicetijden’. ‘Het enige dat wij doen is alles in en uit de kas rijden’, zegt de ex-tuinder.  Met klanten omgaan was niet nieuw voor hen. Al: ‘Met ruim 90 procent van de klanten kunnen wij fantastisch door een deur. Er zijn altijd wel een paar klanten die wat meer aandacht vragen.’  Hij noemt Stalling31 een kwaliteitsmerk. Dan verwachten klanten wel iets meer.’

Benieuwd of stalling iets voor jou is ? Download hieronder onze brochure kansen voor een nieuwe toekomst.

BlogCTA2.png

DOWNLOAD HIER DE BROCHURE ;

Hoe kan Stalling31 mij helpen bij het opstarten van een stalling ?

Het starten van een stalling is ontzettend leuk, maar het heeft ook wat voeten in aarde. Stalling31 helpt je met het opstarten!

In de brochure 'Kansen voor een nieuwe toekomst' kun je meer lezen over het starten van een stalling.  

Download
En ontvang wekelijks het laatste nieuws voor stallinghouders

Andere interessante berichten