Ik wil mijn werkzaamheden afbouwen. - Wat kan ik gaan doen?

By Mariska Snel - april 19, 2019

Veel boeren en tuinders twijfelen over hoe ze verder zullen gaan met hun bedrijf. Hiervoor kunnen meerdere redenen zijn: de druk van de markt is groot, er zijn (te) veel regels, de gebouwen zijn niet modern genoeg of er is geen opvolger. Wat is dan het plan voor de toekomst? Ga je investeren in je bedrijf, ga je wat anders doen of ga je je werkzaamheden afbouwen?


Wij merken dat veel ondernemers na jarenlange (fysieke) arbeid hun bedrijfsactiviteiten af willen bouwen en minder willen gaan werken. Maar minder werken betekent in de praktijk vaak minder opbrengsten. Hoe zorg ervoor dat je toch genoeg verdient om van te leven? En wat zijn de opties als je minder wilt werken? Wij adviseren je om op tijd over de opties na te denken, en om verschillende opties te overwegen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt, maar sommige opties kosten wel veel tijd. Bijvoorbeeld omdat het bestemmingsplan moet worden gewijzigd of omdat er een vergunning aangevraagd moet worden. Praat eens met je financieel adviseur over de verschillende opties, vooral over de fiscale gevolgen van de keuzes die in beeld zijn.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen:

 • De gebouwen saneren
  Je kunt je gebouwen slopen - of saneren zoals dat ook wel  heet. Er zijn verschillende regelingen waardoor je ook nog wat overhoudt aan het slopen. Kijk goed welke regelingen in jouw gemeente van toepassing zijn.
  • Ruimte voor ruimte
   Het is mogelijk om een nieuw (woning)bouwrecht te verkrijgen als je de agrarische gebouwen sloopt en er niets meer op bouwt. Zo blijft er genoeg groen in de regio en kun jij een huis bouwen op een plek waar dat eerst niet mocht.
  • Verkoop sloopmeters
   Door de sloop van jouw gebouwen kun je (woning)bouwrecht verkrijgen. In plaats van deze zelf te houden, kun je deze ook verkopen. Zo kan een andere ondernemer weer investeren in gebouwen.
 • De gebouwen verkopen
  Het is ook een optie om jouw bedrijf te verkopen. Als je er een mooie prijs voor krijgt is dat natuurlijk mooi. Maar door het grote aantal (voormalig) agrarische bedrijven dat te koop komt, wordt de kans dat je jouw bedrijf verkoopt een stuk kleiner. Daarnaast zul je waarschijnlijk moeten verhuizen, omdat het huis bij het bedrijf hoort. Een groot nadeel voor veel agrariërs.

  Wil je jouw bedrijf toch verkopen? Dan kun je het verkopen aan een andere ondernemer óf aan een particulier. Denk er bij een particulier aan dat je een wijziging van het bestemmingsplan moet laten uitvoeren. Laat dat op tijd doen, zodat je je zaken hebt geregeld en je huis snel kunt verkopen.
 • De gebouwen een nieuwe functie geven
  Je kunt er ook voor kiezen om iets anders te gaan doen. Iets dat minder tijd kost, zodat je niet meer zo veel hoeft te werken als dat je altijd gedaan hebt. De gebouwen staan er al, dus die hoef je niet meer te bouwen. Het vinden van een manier om geld te verdienen is dan een logische stap. Heb je er wel eens aan gedacht om een caravanstalling te starten? Stalling kost relatief weinig tijd, zodat de ondernemer de flexibiliteit houdt voor een andere baan ernaast óf voor wat extra vrije tijd.

Starten van een stalling

Het starten van een caravanstalling heeft een aantal grote voordelen:

 • het levert een goed en zeker rendement op;
 • het kost relatief weinig tijd (15-20 uur per week);
 • je blijft eigen ondernemer, en houdt dus ook die vrijheid;
 • als je je aansluit bij Stalling31 hoef je je ook niet bezig te houden met administratieve romspslomp. Wij helpen je met de marketing, administratie, klantenservice en het krijgen van jouw klanten.

Daarnaast vinden veel huidige stallinghouders het ook écht leuk om te starten. Je gaat iets anders doen, iets nieuws, en iets dat écht gaat lukken! Dat is fijn als dingen die op dat moment rond het agrarisch bedrijf spelen vooral negatieve energie opleveren. Bovendien heb je bij stalling bijna altijd te maken met blije mensen die op vakantie gaan of terugkomen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van het starten van een stalling? En vraag je je af of stalling wel bij jou past? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Zij bekijken of jouw locatie geschikt voor een stalling. Ook kunnen zij jou helpen met het regelen van alle vergunningen en verzekeringen.

Het verhaal van Jan en Simone Al

Het echtpaar Jan en Simone Al uit Zuidoostbeemster (N-H) is blij dat zij hebben gekozen voor stalling via Stalling31. Voorheen kweekten zij hortensia’s. Tot de buurman langs kwam met de vraag of ze hun kas wilden verhuren voor stalling. Dat deed de buurman ook, maar hij zat vol. Of het niet iets voor hen was.

image-2019-04-18

Het echtpaar had toen nog geen alternatieven bekeken, maar zij waren er snel van overtuigd dat stalling via Stalling31 een goede keus zou zijn. ''Deze locatie is heel geschikt'', zegt Jan Al. ''Het is allemaal verhard, in de kas ligt een betonvloer, het is praktisch stofvrij. We vonden het een hele goede invulling. Bovendien zijn we ondernemer. Je pensioen is dan je kwekerij. Dit is een zekere pensioenvoorziening.'' Zij kozen bewust voor Stalling31. Al: ''Om de administratie en de zorgen kwijt te zijn. Als er wat is, verwijzen we door naar de helpdesk van Stalling31. Dat is makkelijk voor ons.'' De aanvraag van een vergunning duurde nog wel bijna een jaar. Dat viel wel een beetje tegen. Daarna liep het vlot.

Jan en Simone Al: ''Wij vinden stalling een heel goede invulling''

Vullen van de stalling

In vijf jaar waren alle 550 plekken verhuurd. Jan Al schakelde bewust niet in één keer helemaal over. In die vijf jaar was er steeds een deel van de kas voor stalling en het andere deel voor de hortensia’s. Elke keer groeide het stukje stalling en kromp het aantal hortensia’s. De combinatie van overdag de kwekerij en ’s avonds de stalling was soms wel hectisch, blikt hij terug. ‘’In één keer stoppen is wel makkelijker.’’ Uiteindelijk zette hij op zijn 62e een punt achter de kwekerij die hij op zijn 18e begonnen was.

Voor Jan en Simone Al was stalling een prima optie om een goed rendement te hebben én om meer tijd vrij te houden voor zichzelf. Benieuwd of stallen ook iets voor jou is? Download hier onze brochure kansen voor een nieuwe toekomst, of neem contact op met onze adviseurs (locatie@stalling31.nl of 085-0313131).
BlogCTA2

Benieuwd wat jouw locatie op kan leveren ? 

Vraag dan hier vrijblijvend meer informatie aan. Wij sturen jou een berekening van het potentiële rendement voor jouw locatie.

Meer informatie
En ontvang wekelijks het laatste nieuws voor stallinghouders

Andere interessante berichten