Een stalling starten als er asbest op je gebouw ligt
By Mariska Snel - mei 11, 2019
Voor 1 januari 2025 moeten alle golfplaten, dakleien en bitumen waar asbest in verwerkt zit gesaneerd zijn. Dat was een regel die de regering in wilde voeren. De Eerste Kamer stemde hier niet meer in, maar in de (nabije) toekomst is de kans dat deze regel wordt toegepast groot. Het saneren van een asbest dak kost een hoop geld. Hoe ga je die kosten terugverdienen? Er zijn verschillende opties. Eén daarvan is het starten van een caravanstalling. Wist je dat dat gewoon mag met een asbestdak?
Kosten terugverdienen
Het verwijderen van een asbestdak is een dure klus. Voor een ondernemer met een flink gebouw kunnen de kosten tot in de tonnen lopen. Het vervelende van de kosten van asbestsanering is dat de investering zich niet vanzelf terugverdient. Het saneren is immers niet een directe investering, maar het gevolg van regels waar je je aan moet houden.
Toch zijn er wel opties om een goed rendement te halen met een gebouw waar een asbestdak op ligt! Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan het starten van een caravanstalling? Als je een leeg gebouw hebt van minimaal 1000 m2, kun je wat Stalling31 betreft een caravanstalling starten. Ook als er asbest in zit. De objecten die in de stalling staan hebben namelijk geen last van het asbest. Natuurlijk moet het asbest er ook bij een stalling wel voor 2025 af zijn. Maar met de opbrengsten van de caravanstalling kun je je gebouwen goed onderhouden én kun je geld aan de kant leggen voor de sanering.
Geld verdienen naast het beheren van een caravanstalling
Het mooie van het hebben van een stalling is: je woont thuis, je werkt thuis én je hebt genoeg tijd om daarnaast uit te zoeken wat voor activiteiten je kunt combineren met het houden van een caravanstalling. Bijvoorbeeld:
- subsidies aanvragen of fondsen aanschrijven. De landelijke subsidie voor het verwijderen van asbest is inmiddels op. Maar om de asbestsanering te versnellen bereiden het stimuleringsfonds Volkshuisvesting, de provincies, gemeenten, banken en de Rijksoverheid een fonds voor. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.
- kiezen voor zonnepanelen. Op het dak van je caravanstalling kun je prima zonnepanelen plaatsen. Er bestond een subsidie ‘Asbest Eraf, Zonnepanelen erop’. Dit budget is inmiddels op. Maar als je zonnepanelen laat plaatsen, zul je zien dat je energierekening flink daalt. En als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, kun je deze energie verkopen. Uiteindelijk zorgt het dus voor een extra rendement.
- een parttime baan zoeken. Het beheren van een caravanstalling kost ongeveer 15-20 uur per week aan werk. Een parttime baan dus. Voor wat extra geld zou nog op zoek kunnen gaan naar een parttime baan ernaast.
Caravanstalling starten
Heb jij één of meerdere (leegstaande) gebouwen? En zoek je naar een inkomstenbron om de kosten van de asbestsanering te drukken? Dan is het starten van een caravanstalling misschien wel wat voor jou. Het beheer van stalling kost je, zoals we al zeiden, ongeveer 15-20 uur per week. Je hebt dus genoeg tijd over voor andere dingen. En het verdient prima. Het potentiële rendement is 15-20 euro per vierkante meter per jaar. Wil je dat we een berekening maken van het potentiële rendement op jouw locatie? Neem dan contact met ons op (088-0313133) of stuur een e-mail naar locatie@stalling31.nl.
Waarom zou ik een caravanstalling starten?
In Nederland zijn er 550.000 caravans en campers. En dit aantal groeit nog dagelijks. Met de groei van het aantal objecten groeit ook de vraag naar ruimte om te stallen. En daarom is Stalling31 op zoek naar nieuwe locaties in heel Nederland!
Meer informatie?
Ben je geïnteresseerd in het starten van een caravanstalling als optie om de kosten van asbestsanering terug te verdienen? Dan kunnen wij vrijblijvend een berekening maken van het potentiële rendement op jouw locatie. Neem hiervoor contact met ons op (088-0313133) of stuur een e-mail naar locatie@stalling31.nl. Ook kun je een formulier invullen op deze pagina.