Deadline stoppersregeling nadert... Wat ga jij doen?

By Mariska Snel - mei 24, 2019

In 2015 kwam de overheid met Het Besluit emissiearme huisvesting. In dit besluit staat beschreven wat de maximale hoeveelheid ammoniak en fijnstof is die je als bedrijf mag uitstoten. Een beslissing met grote gevolgen voor (intensieve-)veehouders. En misschien ook wel voor jou. Want veel gebouwen voldeden na dit besluit niet meer aan de nieuwe regelingen. Om toch vee te mogen houden, moesten de ondernemers flinke investeringen doen. En anders waren ze genoodzaakt om het vee weg te doen.

Om de ondernemers wat extra tijd te geven, stelde Het Actieplan ammoniak stelde een gedoogbeleid in, de zogenoemde Stoppersregeling. Tot eind 2019 kregen deelnemers de tijd om te investeren of om het stoppen voor te bereiden. Maar eind 2019 komt al aardig dichtbij. Ben jij een deelnemer aan de stoppersregeling? En heb je ervoor gekozen om niet te investeren in jouw gebouwen? Dan ben je waarschijnlijk druk bezig (geweest) met het afbouwen van jouw bedrijf. Maar ben je ook al bezig geweest met de toekomst van jouw bedrijf?

Opties voor een lege schuur

Ondanks dat je gebouw misschien niet voldoet aan alle eisen voor het houden van vee, betekent het niet dat ze waardeloos zijn geworden. Er zijn verschillende opties die je kunt overwegen, om toch nog geld te verdienen aan jouw gebouw. Een aantal voorbeelden:

 • vind een andere agrarische activiteit die wel is toegestaan;
 • verkoop jouw gebouw en verbeter het landschap (rood-voor-roodregeling):
 • verhuur (een gedeelte) van de schuur aan een lokale ondernemer;
 • start een caravanstalling.

_DSC1248-2

Caravanstalling starten?

Het starten van een caravanstalling is een goede optie om een goed rendement te behalen tegen een relatief lage inspanning! Het beheer van een stalling kost je namelijk ongeveer 15-20 uur per week. Daartegenover staat een rendement van ongeveer 15-22 euro per vierkante meter. Een win-winsituatie!

Mag ik een caravanstalling starten?

Of je op jouw grond een caravanstalling mag starten, hangt af van de gemeente waarin je woont. Bij sommige gemeenten verloopt het wijzigen van het bestemmingsplan en het verkrijgen van vergunningen zonder problemen. Bij andere gemeenten kost het wat meer moeite. Ben je benieuwd of het starten van een caravanstalling op jouw locatie een optie is? Vul dan het formulier in op deze pagina, of neem contact met ons op (locatie@stalling31.nl of 088-0313133). Wij zorgen dan voor een gratis check van het bestemmingsplan. Ook sturen wij jou het potentiële rendement toe van jouw locatie.

bijgesneden

De vergunning is binnen…

Als je een vergunning hebt voor het starten van een stalling, én je ziet het zitten, dan kun je eigenlijk al gelijk starten met het creëren van jouw caravanstalling. Een aantal tips waar je als oud-veehouder rekening moet houden:

 • In de stal mag geen geur meer zitten. Mensen zijn immers zuinig op hun object en willen in een schoon object op vakantie kunnen gaan. Daarom moet je je gebouw goed schoonmaken:
  • je schrobt de muren;
  • je geeft de muren een likje verf;
  • je gooit de mestputten dicht.
 • Naast (verharde) ruimte binnen, is het ook handig om buiten veel verhard terrein te hebben. Zo heb je meer ruimte om de campers en caravans buiten klaar te zetten voor de klanten.

Lage investering

Al met al is de investering in een caravanstalling laag vergeleken met andere investeringen. En het voordeel is: wat ons betreft kun je (als je de vergunning hebt) meteen beginnen! En dat is niet alleen voor jou fijn, maar ook voor ons. Want doordat het aantal campers en caravans flink toeneemt in Nederland, zijn wij hard op zoek naar stallingen door heel Nederland. Meer info? Neem contact met ons op! (locatie@stalling31.nl of 088-0313133).

BlogCTA2

Benieuwd wat jouw locatie op kan leveren ? 

Vraag dan hier vrijblijvend meer informatie aan. Wij sturen jou een berekening van het potentiële rendement voor jouw locatie.

Meer informatie
En ontvang wekelijks het laatste nieuws voor stallinghouders

Andere interessante berichten