Verborgen Rendement in Gebouwen

By Rikkert Westerlaken - maart 16, 2017

Agrariërs die stoppen of afbouwen hebben vaak bedrijfsgebouwen die niet meer in gebruik zijn, terwijl ze nog wel in goede staat zijn. Er zit veel verborgen rendement in deze stallen en loodsen. Om geld te maken met deze gebouwen moeten vaak het gebouw en de vergunningen aangepast worden.

Vergunningen voor nevenactiviteit
Een neventak zoals een caravanstalling beginnen is vaak een relatief eenvoudige procedure, in bestemmingsplannen wordt een nevenactiviteit vaak rechtstreeks toegestaan. Bij het starten van een caravanstalling hoeft de ondernemer enkel een melding in het kader van het activiteitenbesluit te doen, tenminste vier weken voorafgaand aan het starten van de stalling. Weten wat u nog meer moet doen als u een stalling wilt beginnen.

Verkopen als veehouderij

Voorheen werden agrarische locaties vaak ‘opgepimpd’ met grotere vergunningen zodat het interessanter was voor de verkoop. De vraag naar agrarische locaties met een grote vergunning loopt echter terug en de procedures om ruimere vergunningen te krijgen duren steeds langer en zijn duur. Dit wordt daarom alleen gedaan als de wensen van de koper bekend zijn.

Boerderij.jpgVeranderen naar niet agrarisch
Tel daarbij op dat veel ondernemers die geheel of gedeeltelijk stoppen met boeren, de wens hebben om ondernemer te blijven en op de boerderij te blijven wonen. Dan is het interessanter om naar andere mogelijkheden te kijken, zoals een neventak. Varkenshouders kunnen hun stal bijvoorbeeld omzetten naar een bedrijfsverzamelgebouw. De stal heeft al meerdere afdelingen die vrij eenvoudig verbouwd kunnen worden om vervolgens in delen aan bedrijfjes te verhuren. Ook zijn er varkensbedrijven die de zeugentak afstoten en naast het houden van de vleesvarkens de stal verhuren of ombouwen om met Stalling31 een caravanstalling te beginnen.

Vergunningen voor nevenactiviteit
Een neventak beginnen is vaak een relatief eenvoudige procedure, in bestemmingsplannen wordt een nevenactiviteit vaak rechtstreeks toegestaan. Het gaat dan om caravanstalling, een boerderijwinkel of bijvoorbeeld een B&B. Bij het voorbeeld van de caravanstalling hoeft de ondernemer enkel een melding in het kader van het activiteitenbesluit te doen, tenminste vier weken voorafgaand aan het starten van de stalling.

Vergunning voor volledig omschakelen 
Wanneer de nevenactiviteit de hoofdactiviteit wordt, of men in één keer omschakelt naar een andere bedrijfsvoering, is de procedure omvangrijker. Dat is altijd maatwerk.

 

BlogCTA2.png

DOWNLOAD HIER DE BROCHURE ;

Hoe kan stalling31 mij helpen bij het opstarten van een stalling?

Het starten van een stalling is ontzettend leuk, maar het heeft ook wat voeten in aarde. Stalling31 helpt je met het opstarten!

In de brochure 'Kansen voor een nieuwe toekomst' kun je meer lezen over het starten van een stalling.  

Download
En ontvang wekelijks het laatste nieuws voor stallinghouders

Andere interessante berichten