Wat moet ik doen om een caravanstalling te beginnen?

By Mariska Snel - juni 27, 2019

Heb je interesse in het starten van een caravanstalling? Dan hoef je in vergelijking met veel andere agrarische activiteiten niet veel investeringen te doen. Maar een stalling start je niet van de één op de andere dag: er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten.

Klaarmaken van de gebouwen en het buitenterrein

Wil je een stalling openenen in samenwerking met Stalling31? Dan moet je locatie aan een aantal eisen voldoen.

 • De gebouwen moeten gestript worden, zodat je de hele oppervlakte kunt gebruiken als stalling. Je verwijdert alle palen en muren die niet nodig zijn voor de fundering van het gebouw. 
 • Heb je een lage doorgangsdeur? Dan is het aan te raden om die te verhogen. Campers kunnen namelijk tot wel 3,5 meter hoog zijn, en ze moeten natuurlijk wel door de deur passen. 
 • Heb je een ongelijke ondergrond? Probeer die dan te egaliseren. Dit voorkomt schades aan de objecten. 
 • Hebben er dieren in je gebouw gezeten? Dan is het belangrijk dat de geur goed uit het gebouw is getrokken. Probeer de gebouwen zo grondig mogelijk schoon te maken, ventileer je gebouwen en verf de muren.

Naast het gebouw moet ook het buitenterrein ‘stallingproof’ zijn. Waar je bijvoorbeeld aan moet denken:

 • Het terrein moet ruim opgezet zijn, zodat klanten de ruimte hebben om hun object het terrein op of af te rijden. 
 • Het terrein moet opgeruimd en schoon zijn. Het buitenterrein is het eerste wat de klanten zien, en de eerste indruk is erg belangrijk!
 • Het terrein moet omheind zijn, zodat er geen ongenodigde gasten op het terrein kunnen komen. Dit geeft de klant een veilig gevoel.
 • Het terrein moet afsluitbaar met een (automatisch) hek. Klanten zien dat het terrein buiten de openingstijden helemaal afgesloten kan worden, zo laten ze hun object met een veilig gevoel achter.
Caravanstalling starten

Regelen van de juiste vergunningen

Stallen zonder vergunning is illegaal. Om te mogen stallen heb je een vergunning nodig. Heb jij de mogelijkheid tot stalling of statische opslag in het bestemmingsplan opgenomen? Dan kun je in principe direct starten met jouw caravanstalling. Maar dan nog adviseren wij wel om het bestemmingsplan nog een keer goed door te nemen, zodat je zeker weet dat er geen haken en ogen aan zitten. 

Heb je geen mogelijkheid tot stalling of statische opslag opgenomen in het bestemmingsplan? Dan zijn er verschillende stappen die je moet ondernemen.

 • Ga bij de gemeente na of zij medewerking willen verlenen aan het wijzigen van het bestemmingsplan, en onder welke voorwaarden zij dat willen doen. 
 • Als de gemeente positief is, kun je een principeplan op laten stellen. De gemeente neemt hierop een principebesluit. 
 • Bij een positief principebesluit kan de procedure worden gestart. Er zijn verschillende soorten procedures. Welke procedure er nodig is, verschilt per situatie. Heb je hier hulp bij nodig? Of wil me meer informatie? Neem dan contact met ons op (locatie@stalling31.nl of 088-0313133).

Regelen van de juiste verzekeringen

Iedereen die zich bij Stalling31 aansluit voor de stalling van caravans of campers moet daarvoor een aantal verzekeringen afsluiten.

 • Een opstalverzekering

Denk eraan om de opstalverzekering van deze bestemmingswijziging op de hoogte 

te stellen. De verzekeraar beoordeelt of zij aan deze activiteit een andere premie of aanvullende voorwaarden moeten verbinden. 

 • Een interne-transportverzekering
  Voor de schade die ontstaat bij het in- en uitrijden van de caravan en campers sluit de stallinghouder een interne-transportverzekering af. Het in- en uitrijden van de objecten doen stallinghouders zelf, zij laten dat niet aan de klanten over. Dat geeft de minste kans op schade of gedoe.
 • Aansprakelijkheidsverzekering

Het is van belang de aansprakelijkheidsverzekering uit te breiden met opzicht. De opzichtclausule in de standaard bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zegt namelijk dat schade aan zaken van derden niet gedekt is wanneer deze ‘onder je had’. De caravans in de stalling heb je ‘onder opzicht’ en zijn dus uitgesloten op een standaard aansprakelijkheidsverzekering. 

Verder kunnen de stallingsactiviteiten ook gevolgen hebben voor de verzekering van werkmaterieel, rechtsbijstand en bedrijfsschade. Voor meer informatie over het verzekeren van de risico’s ten aanzien van het stallen van caravans adviseren wij om contact op te nemen met je tussenpersoon.

Caravanstalling opstarten

De investeringen die je moet doen

Het opstarten van een stalling vergt enige investeringen, hoewel dat een stuk minder zijn dan bij veel andere agrarische activiteiten. Hieronder staat een overzicht met de aanpassingen en investeringen die (eventueel) gedaan moeten worden als je een stalling start bij Stalling31.

 

 

INVESTERINGEN DIE JE ZELF REGELT             

ACTIE                                                                                                  

Gebouwen

Leeg- en schoonmaken

Doorgang maken

Rijpaden creëren

Ondergrond verharden

Vloerplan maken

Buitenterrein

Verharden

Omheining plaatsen

Slagboom of hek plaatsen

WAAR STALLING31 JE BIJ HELPT

ACTIE

Aankleding & promotie

Bewegwijzering 

Bedrijfskleding 

Promotiemateriaal

Website

Ontwikkeling website
Foto’s maken

Wervende teksten schrijven

Contract + voorwaarden opstellen

Disclaimer + privacystatement

Software

Registratiesysteem

 • online agenda voor afspraken
 • klantgegevens

Facturatiesysteem

Boekhoudsysteem

Aantrekken en behoud van klanten

Klantenservice

Sales

(Online) marketing en promotie

App voor het maken van afspraken

Administratie

Facturatie verzorgen

Debiteurenproces

Jouw stalling starten?

Heb je interesse in het starten van een stalling? Of heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ze te stellen. Wij beantwoorden ze graag voor je. Neem contact op met ons (locatie@stalling31.nl of 088-0313133). 

Stalling31_Bergen_MarijndeWijs_06 (1)

Regelen van de juiste vergunningen

Plannen om je bedrijf om te schakelen of af te bouwen? En wil je meer rendement halen met je (lege) gebouwen of kassen? Een caravanstalling starten met Stalling31 is een goede optie. Ontvang het potentiële rendement.BlogCTA2

Benieuwd wat jouw locatie op kan leveren ? 

Vraag dan hier vrijblijvend meer informatie aan. Wij sturen jou een berekening van het potentiële rendement voor jouw locatie.

Meer informatie
En ontvang wekelijks het laatste nieuws voor stallinghouders

Andere interessante berichten