Wees de stoppershoos voor

By Jan de Groot - maart 21, 2017

Stoppersregelingen voor koeien en varkens. Geen opvolgers. Slechte marktsituatie. De komende jaren zullen duizenden agrariërs het bijltje erbij neerleggen. Alleen al in Noord-Brabant worden 1.250 stoppende varkenshouders verwacht voor 2020. Daarmee stevenen we op een groot probleem af. Want al die bedrijven hebben veel bedrijfsgebouwen en daar moet allemaal een bestemming voor komen.

Hoeveel ruimte is er voor ruimte-voor-ruimte?
De meest voor de hand liggende optie voor ondernemers is om in de gebouwen opnieuw een agrarisch bedrijf te starten of de stallen te verhuren. De vraag naar biologische producten neemt toe, omschakelen is voor een aantal veehouders een mogelijkheid. Ook kan een nichemarkt zoals insectenteelt soms een uitkomst bieden. Maar een nichemarkt is niet voor niets een nichemarkt. Er is maar plek voor een beperkt aantal ondernemers. Wie wacht tot het einde van de stoppersmaatregel varkenshouderij in 2020 en dan nog in insecten wil investeren, zal zeker te laat zijn.
Ook voor de opties buiten de agrarische sector is de plek beperkt. Wat we op het moment vrij veel zien is dat varkenshouders een stal ombouwen naar een bedrijfsverzamelgebouw. Daarnaast schakelen veel varkens- en melkveebedrijven om naar caravanstalling. Stalling31 ziet de animo van agrariërs om stallinghouder te worden flink stijgen. Maar er gaan natuurlijk geen 1.250 nieuwe stallingen in Brabant komen en ook geen 1.000 bedrijfsverzamelgebouwen.

Boeren hebben geen haast
Daarom verbaast het mij dat boeren de keuze om te stoppen en hun gebouwen op een andere manier te gelde te maken zo lang voor zich uitschuiven. Velen zijn zich wel aan het oriënteren maar schuiven de echte keuzes nog voor zich uit onder het mom van ‘het is nog geen 2020’. Als alle varkenshouders die meedoen aan de stoppersregeling wachten tot 1 januari 2020 met het daadwerkelijk stoppen, komt er op dat moment een grote hoeveelheid lege gebouwen bij. Als er dan geen ruimte meer is voor bedrijfsverzamelgebouwen, hondenpensions, caravanstalling of andere mogelijkheden, dan ben je als ondernemer aangewezen op sloopregelingen en ruimte-voor-ruimte. Opties waarbij het de vraag is hoeveel rendement het oplevert.

Zelf aan het roer
Daarom is mijn advies aan ondernemers die al hebben besloten in de komende jaren te stoppen, om tijdig keuzes te maken en voor de grote stoppershoos aan te zijn. Schuif het niet op de lange baan, maar neem het initiatief en zorg dat je zelf aan het roer van je toekomst blijft staan.

BlogCTA2.png

DOWNLOAD HIER DE BROCHURE ;

Hoe kan stalling31 mij helpen bij het opstarten van een stalling?

Het starten van een stalling is ontzettend leuk, maar het heeft ook wat voeten in aarde. Stalling31 helpt je met het opstarten!

In de brochure 'Kansen voor een nieuwe toekomst' kun je meer lezen over het starten van een stalling.  

Download
En ontvang wekelijks het laatste nieuws voor stallinghouders

Andere interessante berichten