Zonder vergunning is stalling illegaal

By Jan de Groot - april 05, 2017

Stoppende boeren die willen beginnen met stalling moeten goed letten op het krijgen van de juiste vergunning. Om mij heen zie ik dat mensen zomaar een stalling beginnen, maar gemeenten handhaven hierop. Dat kan leiden tot sancties, zoals het leeghalen van de stalling.

Beleid varieert van gebied tot gebied

Het beleid op het gebied van mogelijkheden voor caravanstalling varieert van gemeente tot gemeente en van provincie tot provincie. In ieder geval moet bij het starten van een caravanstalling de bestemming gewijzigd worden van agrarisch naar stalling. Hoe ingewikkeld deze procedure is, ligt eraan of stalling een nevenactiviteit of de hoofdactiviteit is.

Vergunningen voor nevenactiviteit

Een neventak beginnen is vaak een relatief eenvoudige procedure, in bestemmingsplannen wordt een nevenactiviteit vaak rechtstreeks toegestaan. Het gaat dan om caravanstalling, een boerderijwinkel of bijvoorbeeld een B&B. Bij het voorbeeld van de caravanstalling hoeft de ondernemer enkel een melding in het kader van het activiteitenbesluit te doen. Deze melding moet de ondernemer tenminste vier weken voorafgaand aan het starten van de stalling doen. 

Vergunning voor volledig omschakelen 

Wanneer de nevenactiviteit de hoofdactiviteit wordt of men in één keer omschakelt naar een andere bedrijfsvoering, is de procedure omvangrijker. Dat is altijd maatwerk en het is dan ook verstandig om dit door een ervaren adviseur te laten begeleiden.

Wilt u weten hoe Stalling31 u kan helpen met het opstarten van een stalling? Klik dan op de button hieronder en download de brochure. 

BlogCTA2.png

DOWNLOAD HIER DE BROCHURE ;

Hoe kan stalling31 mij helpen bij het opstarten van een stalling?

Het starten van een stalling is ontzettend leuk, maar het heeft ook wat voeten in aarde. Stalling31 helpt je met het opstarten!

In de brochure 'Kansen voor een nieuwe toekomst' kun je meer lezen over het starten van een stalling.  

Download
En ontvang wekelijks het laatste nieuws voor stallinghouders

Andere interessante berichten